Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Gujarati Curry (ગુજરાતી કઢી )




Ingredients
સામગ્રી
  1. 50gm Gram Flour
  2. Pinch of Turmeric Powder
  3. 1/2 Spoon Cinnamon Powder
  4. Salt as per Taste
  5. 2 Cups Butter Milk
  6. 2 Spoon Oil
  7. Pinch of Asafetida
  8. 1 Spoon Black Mustard Seeds
  9. 1 Spoon Cumin Seeds
  10. 1/2 Inch Ginger Paste
  11. 2 Green Chilies
  12. 10-12 Curry Leaves
  13. 10-12 Coriander Leaves
  1. ૫૦ ગ્રામ બેસન (ચણાનો લોટ)
  2. ચપટી હળદર
  3. ૧/૨ ચમચી તજ પાવડર
  4. સ્વાદ અનુસાર મીઠું
  5. કપ છાશ
  6. ચમચી તેલ
  7. ચપટી હિંગ
  8. ૧ ચમચી રાઈ
  9. ૧ ચમચી જીરું
  10. ૧ ઇંચ જેટલા આદુની પેસ્ટ
  11. ૨ લીલા મરચા
  12. ૧૦-૧૨ કોથમીરના પત્તા
  13. ૧૦-૧૨ પત્તા મીઠો લીમડો
Method
પદ્ધતિ
  1. Take a bowl and add Gram Flour, Turmeric Powder, Salt and Butter Milk.
  2. Stir the contents and mix them well.
  3. Now heat Oil in fry pan over gas stove.
  4. Add Pinch of Asafetida, Black Mustard Seeds and Cumin Seeds into it.
  5. After crackling ingredients pour mixture of Gram Flour and Butter Milk.
  6. Let them heat for a while. (2 minutes)
  7. Add Ginger Paste, Green Chilies and Curry Leaves.
  8. Heat it on low flame for about 7-8 minutes.
  9. Garnish with Coriander Leaves.
  10. Spicy Curry is ready to eat.
  1. એક વાડકામાં બેસન, હળદર, મીઠું અને છાશને ભેગા કરો.
  2. બધાને હલાવીને એકરસ કરી દો.
  3. હવે એક કડાઈમાં તેલ ગરમ કરવા મુકો.
  4. ચપટી હિંગ, રાઈ અને જીરું તેમાં નાખો.
  5. વઘાર થયા પછી બેસન છાશના મિશ્રણને તેમાં ઉમેરો.
  6. થોડુક ગરમ થવા દો. (૨ મિનીટ)
  7. ત્યારબાદ તેમાં આદુંની પેસ્ટ, મરચા અને મીઠા લીમડાના પત્તા નાખો.
  8. ૭-૮ મિનીટ સુધી તેને ગરમ કરો.
  9. કોથમીરથી કઢીને શણગારો.
  10. મસાલેદાર કઢી ખાવા માટે તૈયાર છે.

No comments:

Post a Comment