Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Saturday, December 19, 2009

Puran Poli (પુરણ પોળી )



Ingredients

સામગ્રી

1. 200gm Yellow Gram / Pigeon Pea

2. 100gm Jaggery

3. 150gm Wheat Flour

4. ½ Spoon Cardamom Powder

5. 3-4 Saffron

6. Ghee

1. ૨૦૦ ગ્રામ ચણા-દાળ / તુવર-દાળ

2. ૦૦ ગ્રામ ગોળ

3. ૧૫૦ ગ્રામ ઘઉંનો લોટ

4. અડધી ચમચી ઈલાયચી પાવડર

5. ૩-૪ કેસર

6. ઘી


Method


પદ્ધતિ

1. Boil Yellow Gram/Pigeon Pea in water for 10-15 minutes.

2. Drain water using colander for 10-15 minutes.

3. Now mix Jaggery and boiledYellow Gram/Pigeon Pea till Jaggery melt into it.

4. Add Cardmom Powder and Saffron.

5. In a separate vessel heat this mixture until it becomes thick and soft.

6. Continuously stir it to prevent over burning.

7. Keep it aside.

8. Now mix Wheat Flour, Ghee and Water and knead to create Roti Dough.

9. Make equal sized balls to create a Roti of around 4 inch.

10. Make Roti of around 4 inch size.

11. Place prepared mixture in center of Roti.

12. Cover mixture with Roti and seal it.

13. Again carefully roll Roti of around 4 inch size.

14. Roast on hot griddle till it turns golden brown on either side.

15. Apply Ghee all over it and SERVE.

1. ચણા-દાળ/તુવર-દાળ ને ૧૦-૧૫ મિનીટ સુધી પાણીમાં ઉકાળો

2. દાળને ચાળણીમાં ૧૦-૧૫ મિનીટ સુધી રાખી બધું પાણી નીતારી લો.

3. હવે ચણા-દાળ/તુવર-દાળ માં ગોળ ઉમેરો,અને જ્યાં સુધી ગોળ ઓગળી ના જાય ત્યાં સુધી હલાવો.

4. તેમાં ઈલાયચી પાવડર અને કેસર નાખો.

5. અલગ વાસણમાં આ મિશ્રણને ગરમ કરો અને મિશ્રણને નરમ અને ઘટ્ટ બનાવો.

6. સતત હલાવતા રહો કે જેથી મિશ્રણ દાઝી ના જાય.

7. આ પુરણને બાજુ પર મૂકી દો.

8. ઘઉંનો લોટ માં ઘી અને પાણી ઉમેરી તેને ગુંદી નાખો.

9. ૪ ઇંચની રોટલી બને એવી રીતે તેમાં થી લુવા બનાવી લો.

10. ૪ ઇંચની સાઈઝની રોટલી વણી લો.

11. તેની વચ્ચે પુરણ ભરો.

12. ચારે બાજુ થી વાળી લો.

13. ધ્યાનપૂર્વક ફરીથી ૪ ઈંચની સાઈઝ ની રોટલી વણી લો.

14. હવે આ રોટલી(પોળી)ને તવી ઉપર બંને બાજુ થી શેકી લો.

15. પુરણ-પોળી ઉપર ઘી લગાવીને ગરમા-ગરમ આરોગો.

2 comments:

  1. very good for puran poli method
    my sweetest dish

    ReplyDelete
  2. even my son's favorite dish
    thankyou for posting comment
    we shall be in touch?

    ReplyDelete