Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Sukhadi (સુખડી)




Ingredients
સામગ્રી
  1. 200gm Wheat Flour
  2. 50gm Jiggery
  3. 50gm Ghee
  4. ½ Spoon Cardamom Powder
  5. 1 Spoon Poppy Seeds
  6. Chips of Almonds
1. ૨૦૦ ગ્રામ ઘઉંનો લોટ
2. ૫૦ ગ્રામ ગોળ
3. ૫૦ ગ્રામ ઘી
4. ૧/૨ ચમચી ઈલાયચી પાવડર
5. ૧ ચમચી ખસ ખસ
6. બદામની ચીરીઓ
Method
પદ્ધતિ
  1. Take a small plate, grease with Ghee, Keep aside.
  2. Heat Ghee in a frying pan.
  3. After Ghee heat properly add Jiggery in it.
  4. Heat until Jiggery melts into Ghee.
  5. Continuously stir Jiggery so it doesn’t burns.
  6. Now add Wheat Flour into it.
  7. At low flame heat it until flour get light brown in color. Stir it continuously.
  8. Turn off gas stove and pour mixture evenly in prepared greased plate.
  9. Cool it for a while and cut into pieces, decorate with Poppy Seeds and Chips of Almonds.
  10. Nutritive Sukhadi is ready to serve.
1. એક નાની થાળીને ઘી થી ચોપડીને એક બાજુ એ મૂકી દો.
2. એક કડાઈમાં ઘી ગરમ કરવા મુકો.
3. ઘી ગરમ થઇ ગયા પછી તેમાં ગોળ ઉમેરો.
4. ગોળ ઘી માં ઓગળી જાય ત્યાં સુધી ગરમ કરો.
5. ગોળ ને હલાવતા રહો જેથી દાજી ના જાય.
6. હવે ઘઉંનો લોટ ઉમેરો.
7. ધીમા તાપે સતત હલાવતા હલાવતા લોટ હળવા બદામી રંગનો ના થાય ત્યાં સુધી ગરમ કરો.
8. હવે ગેસ સ્ટવ બંધ કરી દો અને મીશ્રણને તૈયાર કરેલી થાળીમાં સરખી રીતે પાથરી દો.
9. થોડુક ઠંડુ પડે એટલે તેના એક સરખા ચોસલા પડી દો અને ખસ ખસ તથા બદામ ની ચીરીઓ થી સજાવો.
10. પૌષ્ટિક સુખડી પીરસવા માટે તૈયાર છે.

No comments:

Post a Comment