Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Undhiyu (ઊંધિયું)




Ingredients
સામગ્રી
For Muthiya…
  1. 200gm Gram Flour
  2. 100gm Fenugreek Leaf
  3. Half Piece Ginger Paste
  4. 2 Green Chili Paste
  5. Oil to Deep Fry
  6. Salt as per Taste
For Undhiyu…
  1. 2 Spoon Ginger-Chili Paste
  2. 100gm Coconut Scraped
  3. 50gm Sesame Seeds (Crushed)
  4. 200gm Green Pigeon Pea (Crushed)
  5. 50gm Green Garlic Paste
  6. 50gm Coriander Leaves
  7. 2 Spoon Cumin Seed Powder
  8. Salt as per Taste
  9. 2 Spoon Sugar
  10. 1 Spoon Garam Masala
  11. 250gm Purple Yam
  12. 200gm Sweet Potato
  13. 200gm Baby Brinjals
  14. 250gm Potato
  15. 250gm French Beans
  16. 4 Spoon Oil
  17. 1 Spoon Black Mustard Seeds
  18. 1 Spoon Carom Seed
મુઠીયા માટે
1. ૨૦૦ ગ્રામ બેસન (ચણાનો લોટ)
2. ૧૦૦ ગ્રામ મેથી
3. અડધા ટુકડા આદુંની પેસ્ટ
4. ૨ લીલા મરચાની પેસ્ટ
5. તેલ તળવા માટે
6. સ્વાદ અનુસાર મીઠું
ઊંધિયા માટે ...
1. ૨ ચમચા આદું-મરચાની પેસ્ટ
  1. ૧૦૦ ગ્રામ ટોપરાની છીણ
  2. ૫૦ ગ્રામ તલ (વાટેલા)
  3. ૨૦૦ ગ્રામ લીલી તુવેરના દાણા (વાટેલા)
  4. ૫૦ ગ્રામ લીલુ લસણ (વાટેલું)
  5. ૫૦ ગ્રામ કોથમીર
  6. ૨ ચમચી ધાણાજીરુ
  7. સ્વાદ અનુસાર મીઠું
  8. ૨ ચમચી ખાંડ
  9. ૧ ચમચી ગરમ મસાલો
  10. ૨૫૦ ગ્રામ રતાળુ
  11. ૨૦૦ ગ્રામ શક્કરિયા
  12. ૨૫૦ ગ્રામ બટાકા
  13. ૨૦૦ ગ્રામ નાના રીંગણ/રવૈયા
  14. ૨૫૦ ગ્રામ ફણશી
  15. ૪ ચમચા તેલ
  16. ૧ ચમચી રાઈ
  17. ૧ ચમચી અજમો

Method
પદ્ધતિ
Muthiya…
  1. Mix Gram Flour, Fenugreek Leaf, Ginger-Green Chili Paste and Salt.
  2. Add some water and knead it.
  3. Make handful pieces (Muthiya) of kneaded dough.
  4. Take some Oil in fry pan and fry all Muhtiya one by one.
  5. Keep them aside.
Undhiyu…
  1. Clean all vegetables with water.
  2. Create a mixture of Ginger-Chili Paste, Coconut Scrap, Crushed Sesame Seeds, Crushed Green Pigeon Pea, Green Garlic Paste, Coriander Leaves, Cumin Seed Powder, Salt, Sugar and Garam Masala in a bowl.
  3. Cross cut Purple Yam, Sweet Potato, Baby Brinjals, Potato from one up to more than half, and feel with created mixture.
  4. Cut down French Beans in pieces.
  5. Take one big vessel with thick bottom and add 4 spoon Oil and put on to gas stove.
  6. When oil heated add Black Mustard Seed and Carom Seed.
  7. After crackling pour French Beans Pieces in to it.
  8. Add Salt in it and let heat that for 5-7 minutes.
  9. Add Purple Yam, Sweet Potato, Baby Brinjals, Potato feel with mixture in to it.
  10. Cover the vessel with big plate.
  11. Stir time to time so it doesn’t stick into vessel.
  12. After all vegetables cooked inside vessels add Muthiyas into it.
  13. Stir one more time and cover vessel once again, than turn off gas stove.
  14. Keep it for 15-20 minutes.
  15. Decorate with Coconut Scrap,Coriander Leaves and Serve HOT.
મુઠીયા...
1. બેસન, મેથી, આદું-મરચાની પેસ્ટ અને મીઠું એક સાથે મિક્ષ કરો.
2. થોડુક પાણી ઉમેરી ને ગુંદી લો.
3. ત્યાર બાદ તેના નાના-નાના લુવા (મુઠીયા) બનાવી લો
4. કડાઈની અંદર તેલ લઇ તેમાં બધા મુઠીયા એક પછી એક તળી લો.
5. અને તેને એક બાજુ મૂકી દો.
ઊંધિયું…
1. બધા શાકને ચોક્ખા પાણીથી ધોઈ લો.
2. એક તપેલીમાં આદું-મરચાની પેસ્ટ, અડધી ટોપરાની છીણ, વાટેલા તલ, લીલી તુવેરના દાણા, વાટેલા લીલું લસણ, થોડો, ધાણા-જીરુ, સ્વાદ અનુસાર મીઠું, ખાંડ, ગરમ મસાલો વગેરે લઈને મિશ્રણ તૈયાર કરો.
3. રતાળુ, શક્કરિયાં, બટાકા, રીંગણ વગેરેમાં કાપા પાડીને તેમાં તૈયાર કરેલ મિશ્રણ ભરો.
4. ફણશીના અલગ વાસણમાં નાના ટુકડા કરો.
5. એક મોટા તપેલામાં કે જેનું તળિયું જાડું હોય, તેમાં ૪ ચમચા તેલ ગરમ કરવા મુકો.
6. તેલ ગરમ થઇ ગયા પછી તેમાં રાઈ અને અજમો નાખો.
7. વઘાર તૈયાર થયા બાદ તેમાં ફણશીના ટુકડા નાખો.
8. તેમાં મીઠું નાખીને ગેસ ઉપર ૫-૭ મિનીટ માટે ઉકળવા દો.
9. ભરેલા રતાળુ, શક્કરિયાં, બટાકા, રીંગણ વગેરે તપેલામાં ફણશીના ઉપર ગોઠવીને મુકો.
10. ત્યારબાદ તપેલા ને ઢાંકી દો.
11. થોડી થોડી વારે હલાવતા રહેવું, જેથી તપેલા માં ચોટી ના જાય.
12. બધા શાક ચઢી જાય પછી તેમાં તૈયાર મુઠીયા મૂકી દો.
13. ફરીથી એક વખત હલાવીને તપેલાને ફરીથી ઢાંકી ને ગેસ બંદ કરી દો.
14. ૧૫-૨૦ મિનીટ આમ રાખો.
15. ઉપર ટોપરાની છીણ, કોથમીર ભભરાવીને ગરમા ગરમ પીરસો.

No comments:

Post a Comment