Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Khandvi (ખાંડવી)




Ingredients
સામગ્રી
  1. 250ml Thick Butter Milk
  2. 150 gm Gram Flour
  3. 1 Spoon Turmeric Powder
  4. Pinch of Asafetida
  5. ½ Spoon Black Mustard Seeds
  6. 2 Green Chilies (Chopped)
  7. 1 Spoon Sesame Seeds
  8. 8-10 Curry Leaves
  9. 2 Spoon Oil
  10. 15-20 Coriander Leaves
  11. Salt as per Taste
  1. ૨૫૦ મી.લી. ઘટ્ટ છાશ
  2. ૧૫૦ ગ્રામ બેસન (ચણા નો લોટ)
  3. ૧ ચમચી હળદર
  4. ચપટી હિંગ
  5. / ૨ ચમચી રાઈ
  6. ૨ લીલા મરચા (છુન્દેલા)
  7. ૧ ચમચી તલ
  8. ૮-૧૦ મીઠા લીમડાના પત્તા
  9. ૨ ચમચી તેલ
  10. ૧૫-૨૦ કોથમીરના પત્તા
  11. સ્વાદ અનુસાર મીઠું
Method
પદ્ધતિ
    1. Take a container and add Gram Flour, Turmeric Powder, Salt and Asafetida, mix them well.
    2. Now pour butter milk and stirmixture simultaneously.
    3. Heat mixture on gas stove at medium flame for about 8-9 minutes.
    4. While heating mixturecontinuously stir it in order to avoid lump at bottom of container.
    5. Make sure that mixture becomes thick.
    6. Be cautious as the mixture splatters a lot while heating.
    7. Spread the hot mixture as thin as possible on a large plate greased with oil.
    8. Cool it for about 10-15 minutes.
    9. After it cools down roll up it.
    10. Cut in 2 Inch wide strips.
    11. Now heat the 2 spoon Oil in separate container.
    12. Add Black Mustard Seeds, Chopped Green Chilies, Sesame Seeds and Curry Leaves to it.
    13. Allow all the ingredient seeds to crackle.
    14. Spread it immediately and evenly on the prepared rolls.
    15. Decorate with Coriander Leaves.
    16. Delicious Khandavi is ready to SERVE.
  1. એક તપેલી માં બેસન, હળદર, મીઠું અને ચપટી હિંગ નાખીને મિક્ષ કરી લો.
  2. હવે ઘટ્ટ છાશને તેમાં ઉમેરતા રહો અને સાથે સાથે હલાવતા રહો.
  3. હવે આ મિશ્રણને ગેસ ઉપર મધ્યમ ગતિએ લગભગ ૮-૯ મિનીટ સુધી ઉકાળો.
  4. મિશ્રણને ઉકળતાની સાથે સતત હલાવતા રહો જેથી તપેલીની નીચે ગઠ્ઠો જામી ના જાય.
  5. મિશ્રણ જાડું થયું છે તેની ખાતરી કરી લો.
  6. ઉકાળતી વખતે મિશ્રણ ઉછળશે, તેથી થોડું ધ્યાન રાખવું.
  7. મિશ્રણને ઉકળ્યા બાદ તેલ લગાવેલી મોટી પ્લેટમાં શક્ય હોય એટલું પાતળું થર પાથરી દો.
  8. ૧૦-૧૫ મિનીટ માટે ઠંડુ થવા દો.
  9. ઠંડુ થઇ ગયા પછી એનો રોલ વાળી લો.
  10. ૨-૨ ઇંચ ના ટુકડા પાડી દો.
  11. બીજી તપેલી માં ૨ ચમચી તેલ વઘાર માટે મુકો.
  12. તેમાં રાઈ, છુન્દેલા મરચા, તલ અને મીઠા લીમડાના પત્તા નાખો.
  13. બધાનો વઘાર થવા દો.
  14. વઘારને તૈયાર કરેલા રોલ ઉપર એક સરખી રીતે રેડી દો.
  15. કોથમીર ના પત્તા થી શણગારો.
  16. સ્વાદિષ્ટ ખાંડવી પીરસવા માટે તૈયાર છે.

No comments:

Post a Comment