Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Khaman (ખમણ)




Ingredients
સામગ્રી
  1. 200gm Gram Flour
  2. 50gm Semolina / Rice Flour Fine
  3. 50gm Black Lentil Flour
  4. 2 Cup Butter Milk
  5. Salt as per Taste
  6. 1 Spoon Green Chilies Paste
  7. 1 Spoon Ginger Paste
  8. 1/2 Spoon Turmeric Powder
  9. 3 Spoon Oil
  10. 1 Spoon Soda Bi-Carb or ENO
  11. Squeeze Juice of 1 Lemon
  12. 1 Spoon Black Mustard Seeds
  13. 10-12 Coriander Leaves
  14. 2-3- Green Chili (Fried)
  1. ૨૦૦ ગ્રામ બેસન (ચણા નો લોટ)
  2. ૫૦ ગ્રામ રવો / કકરો ચોખાનો લોટ
  3. ૫૦ ગ્રામ અડદનો લોટ
  4. કપ છાશ
  5. સ્વાદ અનુસાર મીઠું
  6. ૧ ચમચી લીલા મરચાની પેસ્ટ
  7. ૧ ચમચી આદુની પેસ્ટ
  8. ૧/૨ ચમચી હળદર
  9. ચમચી તેલ
  10. ૧ ચમચી સોડા બાય -કાર્બ કે ઈનો
  11. ૧ લીંબુનો રસ
  12. ચમચી તેલ
  13. ૧૦-૧૨ કોથમીરના પત્તા
  14. ૨-૩ લીલા મરચા (તળેલા)
Method
પદ્ધતિ
  1. Mix Gram Flour, Semolina, Black Lentil Flour and Butter Milk in a bowl and stir it well.
  2. Make as smooth as possible.
  3. Mixture should be consistent and thick.
  4. Add Salt and keep in dry place for about 4 hours.
  5. Add Ginger - Green Chili Paste, Turmeric Powder into mixture and mix well.
  6. Prepare pressure cooker on gas stove.
  7. Grease the backing plate with some Oil.
  8. Take a small bowl and add 1 spoon Soda Bi-Card or ENO,Lemon Juice and 1 spoon Oil and mix them well.
  9. Add this in to prepared mixture.
  10. Pour final mixture over greased plate and cook for 10-12 minutes in cooker.
  11. Cool for about 10 minutes and cut into cubes.
  12. For seasoning heat 2 spoons Oil in small fry pan.
  13. Add Black Mustard Seeds.
  14. Spread seasoning over Khaman.
  15. Garnish the Khaman with Coriander and Fried Green Chili.
  16. Serve with Chutney.
  1. બેસન , રવો, અડદનો લોટ અને છાશને એક તપેલીમાં લઇને બરાબર મિક્ષ કરો.
  2. શક્ય એટલું એકરસ કરી લો.
  3. મિશ્રણ એકરસ અને ઘટ્ટ હોવું જરૂરી છે.
  4. મિશ્રણમાં થોડું મીઠું ઉમેરો અને ૪ કલાક માટે સુકી જગ્યા ઉપર મૂકી રાખો.
  5. હવે મિશ્રણમાં આદું મરચાની પેસ્ટ અને હળદર ઉમેરો, બરાબર હલાવો.
  6. બીજી બાજુ ગેસ ઉપર પ્રેશર કૂકર તૈયાર કરો.
  7. એક નાની થાળી કે ડીશ લઈને તેને તેલ વાળી કરી દ્યો.
  8. એક વાડકીમાં ૧ ચમચી સોડા બાય -કાર્બ કે ઈનો, લીંબૂનો રસ અને ૧ ચમચી તેલ લઈને બરાબર મિક્ષ કરી લો.
  9. ઢોકળાના તૈયાર કરેલ મિશ્રણમાં તેને નાખી દો.
  10. હવે આ મિશ્રણને તેલ વળી કરેલી ડીશમાં પાથરી દો અને ૧૦-૧૨ મિનીટ માટે કૂકરમાં બાફી લો.
  11. ૧૦ મિનીટ કૂકર ઠંડુ થવા દઈ ખમણ ના ચોસલા કાપી લો.
  12. હવે વઘાર કરવા માટે ૨ ચમચી તેલ કડાઈમાં ગરમ કરો.
  13. તેમાં રાઈનો વઘાર કરો.
  14. વઘારને ઢોકળા ઉપર સમાન રીતે રેડી દો.
  15. કોથમીરના પત્તાથી અને તળેલા લીલા મરચાથી ખમણ ને શણગારો.
  16. ચટણી સાથે પીરસો.

No comments:

Post a Comment