Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Shrikhand ( શ્રીખંડ )




Ingredients
સામગ્રી
  1. 1 Kg. Thick Curd
  2. 250gm Sugar Powder
  3. 2-3 Saffron
  4. 1 Spoon Warm Milk
  5. 1 Spoon Cardamom Powder
  6. 50gm Pistachios and Almonds (Chopped)
  1. ૧ કી.ગ્રા. જાડુ દહીં
  2. ૨૫૦ ગ્રામ દળેલી ખાંડ
  3. ૨-૩ કેસર
  4. ૧ ચમચી હુંફાળું દૂધ
  5. ૧ ચમચી ઈલાયચી વાટેલા
  6. ૫૦ ગ્રામ બદામ પીસ્તાની કતરી
Method
પદ્ધતિ
  1. Take a colander and spread a clean cotton cloth into it.
  2. Pour Curd into to drain water, Keep as it is for 3-4 hours.
  3. On other side rub saffron into warm milk until it dissolves completely in milk.
  4. Take drained curd in a bowl and add Saffron dissolved Milk, Cardamom Powder and Sugar into it.
  5. Churn this Curd using hand blander until everything dissolved in each other.
  6. Place in the Refrigerator for 2 hours.
  7. Garnish with chopped Pistachios and Almonds while serving.
  1. એક જાળિયામાં સ્વચ્છ સુતરાઉ કાપડ પાથરો.
  2. તેમાં દહીં મૂકીને ૩-૪ કલાક પાણી નીતારવા દો.
  3. બીજી બાજુ કેસરને હુંફાળા દૂધમાં ઘસીને ઓગાળી દો.
  4. હવે એક મોટા વાડકામાં નીતારેલું દહીં લો, અને તેમાં કેસર વાળું દૂધ, ઈલાયચી પાવડર અને ખાંડ ઉમેરો.
  5. હેન્ડ બ્લેન્ડરની મદદથી બધાને એકરસ કરી દો કે જેથી દહીંના દાણા એકરસ થઇ જાય.
  6. હવે વાડકાને ૨ કલાક જેવું ફ્રીજમાં મૂકી રાખો.
  7. પીરસતી વખતે બદામ અને પીસ્તાના ટુકડાથી શણગારો.

No comments:

Post a Comment