Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Khichdi (ખીચડી)




Ingredients
સામગ્રી
  1. 200gm Rice
  2. 50gm Mung Beans
  3. 50gm Red Lentils
  4. 1 Spoon Turmeric Powder
  5. Salt as per Taste
  1. ૨૦૦ ગ્રામ ચોખા
  2. ૫૦ ગ્રામ મગની દાળ
  3. ૫૦ ગ્રામ મસૂરની દાળ
  4. ચમચી હળદર
  5. સ્વાદ અનુસાર મીઠું
Method
પદ્ધતિ
  1. Take a clean container and put on gas stove at low flame.
  2. Pour 4 cup water into it.
  3. After water becomes quite warm (about 2 minutes) pour Mung Beans.
  4. Boil it for 7-8 minutes.
  5. Then add Red Lentils and Rice.
  6. Also add Turmeric Powder and Salt.
  7. Cover the container with dish.
  8. Cook at medium flame for about 10 minutes.
  9. Khichdi (Hotchpotch) is ready for your meal.
  1. એક ચોક્ખી તપેલીને ધીમા તાપે ગેસ ઉપર મુકો.
  2. ૪ કપ જેટલું પાણી એમાં ઉમેરો.
  3. પાણી થોડુક ગરમ થયા બાદ (લગભગ ૨ મિનીટ) તેમાં મગની દાળ ઉમેરો.
  4. તેને ૭-૮ મિનીટ ઉકળવા દો.
  5. ત્યાર પછી મસૂરની દાળ અને ચોખા ઉમેરો.
  6. સાથે સાથે હળદર અને મીઠું પણ નાખો.
  7. તપેલીને ઢાંકી દો.
  8. લગભગ ૧૦ મિનીટ સુધી માધ્યમ તાપે ઉકળવા દો.
  9. આપના ભોજન માટે ખીચડી તૈયાર છે.

No comments:

Post a Comment