Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Methi na Thepla (મેથીના થેપલા)




Ingredients
સામગ્રી
  1. 1 Bunch Fenugreek Leaves
  2. 1/2 Bunch Coriander Leaves
  3. 200gm Wheat Flour
  4. 25gm Gram Flour
  5. 25gm Semolina / Rice Flour Fine
  6. 1 Spoon Sesame Seeds
  7. 1/2 Spoon Cumin Seeds
  8. 3 Green Chilies Crushed
  9. 1 Spoon Red Chili Powder
  10. ½ Spoon Turmeric Powder
  11. Salt as per Taste
  12. Oil for Shallow Fry
  1. ૧ જુડી મેથી
  2. ૧/૨ જુડી કોથમીર
  3. ૨૦૦ ગ્રામ ઘઉંનો લોટ
  4. ૨૫ ગ્રામ બેસન (ચણાનો લોટ)
  5. ૨૫ ગ્રામ રવો / ચોખાનો કકરો લોટ
  6. ૧ ચમચી તલ
  7. ૧/૨ ચમચી જીરું
  8. ૩ ખાંડેલા લીલા મરચા
  9. ૧ ચમચી લાલ મરચું
  10. ૧/૨ ચમચી હળદર
  11. મીઠું સ્વાદ અનુસાર
  12. સાંતળવા માટે તેલ
Method
પદ્ધતિ
  1. Wash and chop Fenugreek Leaves and Coriander Leaves and chopped it..
  2. Mix all flours in a bowl.
  3. Add chopped Fenugreek and Coriander leaves, Sesame Seeds, Cumin Seeds, Crushed Chilies, Red Chili Powder, Turmeric Powder and Salt.
  4. Mix all ingredients well.
  5. Add water and Knead into soft dough, use oil to make dough softer.
  6. Divide dough in to 8-10 equally kneaded round parts.
  7. Roll out Thepla (Roti) of about 5 inch diameter for each part.
  8. Shallow fry each Thepla on hot griddle by applying Oil on both side.
  9. Make sure Thepla is fried enough.
  10. Shallow fry all 8-10 Theplas..
  11. Methi Theplas are ready to serve, Or Store in an air tight container.
  1. મેથી અને કોથમીરને ચોક્ખા પાણીથી ધોઈ અને સમારી લો.
  2. બધા લોટને એક મોટા કબીરામાં મિક્ષ કરો.
  3. હવે કબીરમાં મેથી, કોથમીર, તલ, જીરું, લીલા મરચા, લાલ મરચું, ચમચી હળદર અને મીઠું ઉમેરો.
  4. બધી સામગ્રીને બરાબર હલાવી નાખો.
  5. થોડુક પાણી નાખીને લોટને ગુંદી લો, થોડું તેલ લઇ લોટને પોચો અને સુવાળો બનાવો.
  6. ગુન્દેલા લોટના ૮-૧૦ એક સરખા લુવા બનાવી લો.
  7. દરેક લુવા માંથી ૫ ઇંચ જેટલા વ્યાસ વાળી થેપલા વણી લો.
  8. દરેક થેપલાને બંને બાજુ તેલ લગાવીને ગરમ તવી ઉપર સાંતળી લો.
  9. થેપલા બરાબર તળાય છે તે ખાતરી કરી લો.
  10. ૮-૧૦ થેપલાને એક પછી એક સાંતળી લો.
  11. મેથીના થેપલા પીરસવા માટે તૈયાર છે, કે પછી હવાચુસ્ત ડબ્બામાં રાખો.

No comments:

Post a Comment