Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Mohanthal (મોહનથાળ )




Ingredients
સામગ્રી
  1. 200gm Ghee
  2. 250gm Gram Flour (Fine)
  3. 50gm Khoya
  4. 50gm Chopped Almond andPistachios
  5. 1 Spoon Cardamom Powder
  6. 250gm Sugar
  7. 2 Spoon Milk
  1. ૨૦૦ ગ્રામ ઘી
  2. ૨૫૦ ગ્રામ ચણાનો લોટ (કરકરો)
  3. ૫૦ ગ્રામ ખોયા (મોળો માવો)
  4. ૫૦ ગ્રામ બદામ પીસ્તાની કતરી
  5. ૧ ચમચી વાટેલા ઈલાયચી
  6. ૨૫૦ ગ્રામ ખાંડ
  7. ૨ ચમચી દૂધ
Method
પદ્ધતિ
  1. Take one big plate and knead Gram Flour with 2 spoon of Milk.
  2. Now shred dough with shredder.
  3. There would be fine formation of Gram Flour.
  4. Take big fry pan and pour Ghee for heating.
  5. Pour Gram Flour formation and stir at low flame.
  6. When it turn light brown add Khoya in to it.
  7. Stir and heat the mixture for 1 minute more.
  8. Take off fry pan from gas stove.
  9. Take another container and take Sugar and enough water so sugar sink in to it.
  10. Put container on gas stove.
  11. When it heats up rubs of Sugar floats at surface, take it out with spoon.
  12. Heat when it becomes congruent and spill smoothly from spoon.
  13. Mix this into Gram flour mixture and heat for 1 more minute.
  14. Turn off gas stove.
  15. Spread mixture in a large plate greased with Ghee.
  16. Cool it down for 10-15 minutes.
  17. Sprinkle Chopped Almond andPistachios and Cardamom Powder on it.
  18. Let it cool down for 30 minutes, then cut it in squares.
  19. Delicious Mohanthal is read.
  1. ૧ મોટી થાળીમાં બેસન બેસનને ૨ ચમચી દૂધથી મોયી લો.
  2. હવે તૈયાર થયેલા ગાંગડાને ચાળણી વડે ચાળી લો.
  3. જેથી બેસનની નાની નાની કાંકરી તૈયાર થઇ જશે.
  4. એક મોટી કડાઈમાં ઘી ગરમ કરવા મુકો.
  5. તેમો બેસનની કાંકરી નાખો અને ધીમા તાપે શેકો.
  6. જયારે બેસન હલકો બદામી રંગ પકડે ત્યારે તેમાં મોળો માવો ઉમેરો.
  7. મિશ્રણને હલાવતા રહો અને ૧ મિનીટ જેટલું ગરમ થવા દો.
  8. કડાઈને ગેસ ઉપરથી ઉતારી લો.
  9. બીજી એક તપેલીમાં ખાંડ લો અને ખાંડ ડૂબે એટલી માત્રામાં પાણી લો.
  10. તપેલી ને ગેસ ઉપર ગરમ કરવા મુકો.
  11. ગરમ થતા ખાંડનો કચરો ઉપર આવી જશે તેને ચમચા વડે કાઢી નાખો.
  12. જયારે ચાસણીને ચમચીથી પાડતા એકધારે પડે ત્યારે સમજવું કે ચાસણી તૈયાર થઇ ગયી છે.
  13. આ ચાસણીને બેસનના મિશ્રણ સાથે ભેળવી તેને ફરીથી ૧ મિનીટ ગરમ કરો.
  14. ગેસ બંધ કરી દો.
  15. હવે મિશ્રણને ઘી લગાડેલી થાળીમાં પાથરી દો.
  16. ૧૦-૧૫ મિનીટ ઠંડુ પડવા દો.
  17. ત્યાર બાદ તેની ઉપર બદામ પીસ્તાની કતરી અને ઈલાયચી પાવડર છાંટી દો.
  18. ૩૦ મિનીટ ઠંડુ પડે એટલે તેના ચોસલા પાડી દો.
  19. તો તૈયાર છે મનમોહક મોહનથાળ.

No comments:

Post a Comment