Swad Land welcomes YOU [ :-) ]

Are you missing the Taste of your Home food???? Are you feeling hungry because you are far from your home??? This blog will provide you the skills to feel your hunger, taste to suit your dish and secrets to earn hearts of your eaters... Welcome to Kitchen Queen's Blog. where we post the Desi and Modern both walking hands together on a simple understanding blog..Specially for people who are residing far from their mother and missing their home dish..

Sunday, December 20, 2009

Magaj or Magdal ( મગજ કે મગદળ )




Ingredients
સામગ્રી
  1. 500gm Mung Been Flour (Fine)
  2. 250gm Sugar
  3. 50gm Khoya
  4. 10 Almonds Scrapped
  5. 10 Pistachios Scrapped
  6. 2 Spoon Green Cardamom Powder
  7. 250gm Ghee
  1. ૫૦૦ ગ્રામ માગનો લોટ (કકરો)
  2. ૨૫૦ ગ્રામ ખાંડ
  3. ૫૦ ગ્રામ ખોયા (મોળો માવો)
  4. ૧૦ સમારેલી બદામ
  5. ૧૦ સમારેલા પીસ્તા
  6. ૨ ચમચી ઈલાયચી પાવડર
  7. ૨૫૦ ગ્રામ ઘી
Method
પદ્ધતિ
  1. Mix Mung Been Flour with 125gm Ghee, Mix them well.
  2. Heat remaining Ghee in pan, with slow flame of gas stove.
  3. Pour sifted Mung Been Flour in to heating Ghee, keep stirring.
  4. Add Khoya in heating mixture, stir continuously at low flame.
  5. Add Sugar, Scrapped Almonds and Pistachios, Green Cardamom Powder into it.
  6. Stir continuously and heat it till the mixture turn golden brown in color
  7. Turn of gas stove.
  8. Pour it into a plate greased with Ghee.
  9. Let it cool down for 15 minutes.
  10. Cut into squares when still it’s warm.
  11. Cool it further for 30 minutes.
  12. Magaj is ready to serve.
  1. મગના લોટ ને ૧૨૫ ગ્રામ ઘી થી બરાબર મોયી લો.
  2. બાકીના ઘીને કડાઈમાં ગેસ ઉપર ધીમા તાપે ગરમ કરો.
  3. મોયેલા મગના લોટને ઉકળતા ઘી માં હલાવતા-હલાવતા નાખો,
  4. થોડુક ગરમ થયા બાદ તેમાં મોળો માવો ઉમેરો અને હલાવતા રહો.
  5. મિશ્રણ ગરમ થયા બાદ તેમાં ખાંડ, બદામ અને પીસ્તાના ટુકડા તથા ઈલાયચી પાવડર નાખો.
  6. હવે જ્યાં સુધી મિશ્રણ હળવા બદામી રંગનું ના થાય ત્યાં સુધી ધીમા તાપે ગરમ કરો.
  7. હવે ગેસ સ્ટવ બંધ કરી દો.
  8. એક નાની થાળીને ઘી થી ચોપડી તેમાં આ મિશ્રણને પાથરી દો.
  9. ૧૫ મિનીટ સુધી ઠરવા દો.
  10. હુંફાળું હોય ત્યાં સુધીમાં પ્રમાણસર ચોસલા પડી દો.
  11. બીજી ૩૦ મિનીટ સુધી ઠરવા દો.
  12. મગજ પીરસવા માટે તૈયાર છે.

No comments:

Post a Comment